2018-19 BAHAR DÖNEMİ MİMARİ PROJE 4-5 FİNAL JÜRİSİ İÇİN İSTENENLER

•Kavramsal Plan ve Şemalar: Çalışma alanının çevresiyle ilişkilerini gösteren kavramsal pafta, alanın kent bütünü içinde konum, önem ve ilişkilerini gösterecek, ulaşım, yapılaşma, işlevsel kabuller, sirkülasyon gibi tasarım yönlendiricilerini ve yaklaşımını anlatacak, tasarım kriterlerini açıklayacaktır.

•Vaziyet Planı: (1/500 ölçekli) Çalışma alanı bütününde ulaşım sistemi, açık ve kapalı alan düzenlemeleri ile ilgili mekânsal kurgu stratejileri, yeşil alan sistemleri ifade edilecektir. Tasarımcılar alana erişim, giriş ve çıkış, yapılara yaklaşım, çevre düzenleme kararları varsa kavşak çözüm önerilerini, çatı örtüsünün malzemesini, kotlarını, merdiven ve asansör kovaları ile havalandırma ve tesisat şaftlarını bu planda gösterecektir. Yapısal ve bitkisel peyzaj tasarım önerilerinin ölçeğinin gerektirdiği ayrıntıda gösterilmesi beklenmektedir. En az iki silüet, vaziyet planında belirtilen yerlerden çizilecektir. Öğrenci projesine ait toplam inşaat alanı, paftanın sol alt köşesinde belirtilecektir.

•Yazılı Açıklamalar ve Rapor: Projenin kavramsal ana fikrini, kentsel bağlamını (doku, tarih, kimlik), yerleşim analizlerini, ihtiyaç programını, çevresel veriler sonucunda elde edilen kütle oluşum şemalarını ve bu analizler sonucunda elde edilen çözüm önerilerini içeren açıklamalar ve rapor, projede öngörülen düzenlemelere yönelik konulara açıklık getirecek ve gerekirse detay çizimleri ve üç boyutlu görsel çalışmalarla da desteklenecek şekilde hazırlanacaktır.

•Yapılara İlişkin Mimari Projeler (1/200 ölçekli ve çizim tekniğine uygun biçimde) Tasarım alanına ilişkin planlar, kesitler ve görünüşler, atölyede kabul edilen ölçekler dahilinde paftada yer alacaktır. Zemin kat planında yakın çevre ilişkileri gösterilecektir. Enine ve boyuna olmak üzere en az iki kesit ve tüm cepheler çizilecektir.

•Üç Boyutlu Çizimler: Tasarımların perspektifler ve üç boyutlu görsel sunum teknikleri ile desteklenerek yakın çevresi ile birlikte anlatılması, kentsel donatı elemanları ve malzeme kararlarını yansıtması beklenmektedir.

•Maket: Vaziyet planı maketi 1/500 ölçeğinde yapılacaktır. Kütleye ilişkin ayrıntılar 1/200 kütle maketinde gösterilecektir. Renk ve teknik serbesttir. Öğrencilerden 1/500 maket için 50x70 cm ebatlarında maket sınırı oluşturmaları beklenmektedir. Yakın çevre bu sınırlar dahilinde belirtilmelidir. 1/200 ölçekli maket için boyutlar kütlenin kapladığı alana göre değişkenlik gösterebilir.

• Projelerin Çizim ve Sunuş Biçimi: Öğrenciler, istenenleri aşağıda detayları belirtilmekte olan formatta basılı olarak Proje Paftaları ve Raporu şeklinde ve dijital kopyalarını içeren (orijinal ebatlarında ve 300 dpi. pdf veya jpg formatında) CD veya DVD ile birlikte teslim edecektir. Ayrıca paftaların bakma kolaylığı açısından A3 birer kopyası da dosya halinde teslim edilecektir.

• Proje Paftaları: Pafta boyutları 70x100 olup pafta sayısı sınırlandırması bulunmamaktadır. Her bir pafta tanımsız boşluklar içermeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Her türlü çizim tekniği ve renk serbesttir. Paftalar isteğe bağlı olarak fotoblok veya benzeri sert bir zemin üzerinde teslim edilebilir.


Bu içerik 21.05.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 898 kez okundu.